Sunday, February 24, 2008

Atelier de icoane...

"Icoana este fereastra catre cer spune Sfantul Ioan Damaschin. Se spune ca ceea ce Evanghelia înfatiseaza prin cuvânt, icoana vesteste prin imagine. Regasim în icoane toata istoria mântuirii, precum si marturia concreta a sfinteniei, la care suntem, cu totii, chemati. "
Tehnica icoanei ortodoxe :


Vreau sa va prezint etapele realizarii unei Icoane :




Pregatirea suportului:
Prin aceste imagini va ofer o scurta prezentare a tehnicii traditionale a icoanei pe lemn. Toate icoanele pe care le vedeti in aceste imagini au ca suport lemnul, peste care, intr-o etapa initiala, se lipeste panza. Dupa un interval de 12 ore se aplica in straturi succesive grundul preparat prin combinarea cleiului de oase cu material inert si apa sau prin combinarea gletului,cu oxid de zinc,cu aracet si putina apa(aceasta este metoda mea-sau mai simplu cu var lavabil :D ). Dupa uscare, suprafata se slefuieste cu piatra de agat pana cand devine extrem de fina si neteda.
*Pentru a va usura munca se gaseste blat preparat si finisat la fondurile plastice din toata tara,la toate dimensiunile.

Aplicarea foitei:
Se traseaza contururile principale ale icoanei. Se aplica apoi 4-6 straturi de shellac pe portiunile pe care se va aplica foita de aur. Prin aceasta metoda se asigura impermeabilitatea suprafetei necesara aplicarii ulterioare a lipiciului pentru foita, numit mixion. Se lasa mixionul sa actioneze,timpul de uscare depinde de mixionul acizitionat.Dupa uscare, timp in care suprafata a capatat aderenta necesara se aplica printr-o tehnica speciala, foite de aur de 22kt, in asa fel incat marginile acestora sa se suprapuna. Dupa 15 minute, suprafata se netezeste cu grija pentru a indeparta surplusul de foita, dupa care se izoleaza foita cu o pelicula protectoare.

Aplicarea fondului si culorilor:
Se prepara culorile, care se combina cu emulsie din galbenus de ou, apa si otet. Culorile se aplica in straturi subtiri. Se incepe de la culorile inchise trecand apoi spre cele luminoase (spre final-se picteaza proplasma), in spatiile bine delimitate ale suprafetei cu o pensula moale si fina.

Pictura detaliilor:
Urmeaza pictura propriu-zisa a vestmintelor, parului, fetei si a mainilor, in aceasta ordine, potrivit erminiei. Detaliile fine ale elementelor icoanei se pastreaza pentru final. Se modeleaza formele, in straturi succesive, foarte subtiri, de la tonurile inchise spre cele mai luminoase. In aceasta etapa se finalizeaza detaliile vestmintelor si ale parului.

Pregatirea finala. Vernisarea:
Odata finalizate detaliile fetei si ale mainilor, dupa ce se permite uscarea straturilor pictate, se verniseaza icoana cu un strat subtire de vernis de tempera de buna calitate si la final suprafata icoanei se va acoperii cu un stat subtine de lac transparent.
Materialele necesare se gasesc la fondul plastic,in Bacau sunt doua magazine de acest fel:
-blatul: lemnul preparat;
-culori de tempera;
-pensule de diferile marimi;
-mixion;
-foita de aur;
-fulgi de sherllac;
-lac transparent pt mobila.

1 comment:

  1. schimba, te rog, culoarea fondului pt ca e groaznic sa citesti negru pe violet

    ReplyDelete

brainstorming....here:

De ce acesti pictori ?

"Pictori celebrii ... " este un proiect artistic care va aduce la cunostinta detalii despre cei mai mari zece pictori ai lumii.
Am ales doar zece deoarece acestia sunt reprezentativi fiecarui curent artistic.
Am ales si doi pictori romani, deoarece sunt român si stiu ca acesti pictori isi merita pe deplin locul in acest top.