Monday, February 25, 2008

Icoane pe lemn



Va prezint doar o singura icoana pentru inceput, sa va puteti face o parere ...


... e realizata in iulie 2007




Daca doriti sa faceti cadoute si v-ati gandit la iconite,va rog lasati un comment pe blog sau contactati-ma si va voi realiza icoane la comanda la preturi avantajoase.

Desene in creion si grafica...

Va prezint cateva poze cu desene in creion si cateva din carte.Astept parerile voastre despre tot ce va prezint in acest blog.
Pentru cei care nu stiu : am realizat grafica pentru o carte de poezii si am avut o expozitie personala de icoane la Muzeul din Comanesti pe vremea cand eram in liceu.

Intr-un alt blog o sa va prezint mai multe detalii despre toate acestea...









Am pus si putina culoare pentru a reprezenta mai bine formele feminine.































Am realizat si cateva portrete dupa poze.

























Aceasta este carticica de care v-am povestit mai sus.
Un model de invitatie la publicarea cartii...
...si cateva desene din carte...

Opere personale :D Iconitze pe piatra

Vreau sa va surprind intr-un mod placut prezentandu-va cateva din iconitele mele:







Aceasta iconita pe piatra am pictat-o in perioada petrecuta in Bucuresti...in noiembrie 2007












Aceasta e realizata anul trecut in iulie 2007 si a fost daruita unei persoane dragi mie.














Inca nu am reusit sa o termin...deoarece am inceput-o inainte sa ma mut din Bacau.E pictata pe o pietricica luata de pe Ceahlau in excursia cu Liga studentilor.

E daruita Dedeutzei si ii promit solemn ca o sa o termin de pictat .:D

Sunday, February 24, 2008

Atelier de icoane...

"Icoana este fereastra catre cer spune Sfantul Ioan Damaschin. Se spune ca ceea ce Evanghelia înfatiseaza prin cuvânt, icoana vesteste prin imagine. Regasim în icoane toata istoria mântuirii, precum si marturia concreta a sfinteniei, la care suntem, cu totii, chemati. "
Tehnica icoanei ortodoxe :


Vreau sa va prezint etapele realizarii unei Icoane :




Pregatirea suportului:
Prin aceste imagini va ofer o scurta prezentare a tehnicii traditionale a icoanei pe lemn. Toate icoanele pe care le vedeti in aceste imagini au ca suport lemnul, peste care, intr-o etapa initiala, se lipeste panza. Dupa un interval de 12 ore se aplica in straturi succesive grundul preparat prin combinarea cleiului de oase cu material inert si apa sau prin combinarea gletului,cu oxid de zinc,cu aracet si putina apa(aceasta este metoda mea-sau mai simplu cu var lavabil :D ). Dupa uscare, suprafata se slefuieste cu piatra de agat pana cand devine extrem de fina si neteda.
*Pentru a va usura munca se gaseste blat preparat si finisat la fondurile plastice din toata tara,la toate dimensiunile.

Aplicarea foitei:
Se traseaza contururile principale ale icoanei. Se aplica apoi 4-6 straturi de shellac pe portiunile pe care se va aplica foita de aur. Prin aceasta metoda se asigura impermeabilitatea suprafetei necesara aplicarii ulterioare a lipiciului pentru foita, numit mixion. Se lasa mixionul sa actioneze,timpul de uscare depinde de mixionul acizitionat.Dupa uscare, timp in care suprafata a capatat aderenta necesara se aplica printr-o tehnica speciala, foite de aur de 22kt, in asa fel incat marginile acestora sa se suprapuna. Dupa 15 minute, suprafata se netezeste cu grija pentru a indeparta surplusul de foita, dupa care se izoleaza foita cu o pelicula protectoare.

Aplicarea fondului si culorilor:
Se prepara culorile, care se combina cu emulsie din galbenus de ou, apa si otet. Culorile se aplica in straturi subtiri. Se incepe de la culorile inchise trecand apoi spre cele luminoase (spre final-se picteaza proplasma), in spatiile bine delimitate ale suprafetei cu o pensula moale si fina.

Pictura detaliilor:
Urmeaza pictura propriu-zisa a vestmintelor, parului, fetei si a mainilor, in aceasta ordine, potrivit erminiei. Detaliile fine ale elementelor icoanei se pastreaza pentru final. Se modeleaza formele, in straturi succesive, foarte subtiri, de la tonurile inchise spre cele mai luminoase. In aceasta etapa se finalizeaza detaliile vestmintelor si ale parului.

Pregatirea finala. Vernisarea:
Odata finalizate detaliile fetei si ale mainilor, dupa ce se permite uscarea straturilor pictate, se verniseaza icoana cu un strat subtire de vernis de tempera de buna calitate si la final suprafata icoanei se va acoperii cu un stat subtine de lac transparent.
Materialele necesare se gasesc la fondul plastic,in Bacau sunt doua magazine de acest fel:
-blatul: lemnul preparat;
-culori de tempera;
-pensule de diferile marimi;
-mixion;
-foita de aur;
-fulgi de sherllac;
-lac transparent pt mobila.

Stefan Luchian - Pictor impresionist


Vocatia lui de viitor pictor se arata inca din copilarie, el se inscrie la Scoala de Arte frumoase din Bucuresti. El urmeaza cursurile acestei scoli, iar apoi pleaca la Munchen pentru a se remarca, iar in 1981 se muta la Paris in celebrul Cartier Latin. In primul an al secolului XIX sanatatea lui se destrama, el paralizeaza. In 1910 deschide o mare expozitie la Ateneul Roman cu peste 80 de lucrari. In cadrul manifestarilor organizare de Tinerimea Artistica expune pentru ultima oara, in 1915. Moare pe 28 iunie. Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri.Profunda capacitate afectuoasă şi energie, o melancolie îmbinată cu o viguroasă autoritate, un sentiment nervos al formei, sunt trăsăturile pe care le sesizăm mai bine în caracterul şi în talentul său. într-o limbă totodată sonoră şi suavă, Luchian a fost un mare revelator al sufletului românesc. (Henri Focillon).

Viata : 1 februarie 1868 - 28 iunie 1916


Curent : Impresionism


Lucrari reprezentative : Ultima cursa de toamna - 1892; Dumitrite - 1907; Safta florareasa - 1901; Dupa ploaie - 1909; Garoafe cu maci - 1912; Anemone - 1908


Galerii de arta : Galeria Nationala - Bucuresti; Muzeul Zambaccian - Bucuresti

Nicolae Grigorescu - Pictor impresionist


Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile profund definitorii ale spiritualitatii românesti. Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul si în toata opera sa. Prietenia cu artisti francezi nu a reusit sa-l smulga meditatiei românesti, amintirii doinelor, imaginii întinsei câmpii dunarene, argintate de pulbere, acestei dulci tari de coline, cu vii si casute acoperite cu sindrila. El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictura, în alegerea motivelor de-o melancolica întindere sau de-o intimitate visatoare, prin ceea ce are tandru si spiritual în maniera sa. Henri Focillon. Opera lui tine un loc nemarginit în admiratia publicului, pentru ca nici un alt artist, de la dânsul, nu a reprezentat mai bine sufletul poporului nostru. Camil Ressu
Viata : 15 mai 1838 - 21 iulie 1907

Curent : Impresionism

Lucrari reprezentative : Pe malul marii la Vitré - 1881; Car cu boi - 1899; Taranca la Muscel - 1894; Atacul de la Smârdan - 1877

Galerii de arta : Galeria Nationala - Bucuresti; Muzeul Zambaccian - Bucuresti

De ce acesti pictori ?

"Pictori celebrii ... " este un proiect artistic care va aduce la cunostinta detalii despre cei mai mari zece pictori ai lumii.
Am ales doar zece deoarece acestia sunt reprezentativi fiecarui curent artistic.
Am ales si doi pictori romani, deoarece sunt român si stiu ca acesti pictori isi merita pe deplin locul in acest top.